A

Akçay'da Tatil

Akçay'da Tatil

Akçay Tanıtımı

Akçay, Edremit ilçe merkezine 8 km uzaklıkta ve Edremit Körfezi’nin avuç içi gibi tam içinde bulunmaktadır. 1880 yılında Akçay, Edremit’in bir iskelesi olarak kabul edilir. 1800’lü yıllarda Akçay Rumlardan kalma birkaç rum evi, kahvehane ve balıkçı kulübelerinden ibaretti. Daha sonraki yıllarda Akçay İskelesi ve diğer resmi binalar yapılmıştır.

Akçay ismi Kazdağları’ndan gelen Kızılkeçili Çayı’nın Kızılkeçili Köyü’nü geçtikten sonra aldığı isimdir. Akçay Deresi denize döküldüğü yere adını vermiştir. Bugün Akçay, Kuzey Ege’nin en önemli tatil yörelerinden birisidir.

Akçay; temiz havası, denizi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra şehir su şebekesine ve kapalı şişe suyuna ihtiyaç duymayan yurdumuzun tek tatil beldesidir. 20–30 m derinlikten artezyen kuyuları ile içme suyu karşılanırken 60–80 m derinliklerden elde edilen sıcak sular modern tesislerde hastalıklara şifa dağıtmaktadır. Denizinden fışkıran artezyen suları (tatlı su)beldenin en önemli özelliklerinden biridir.

Akçay’da denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarırken aynı zamanda çevresini keşfetmek için farklı alternatifler mevcuttur. Günü birlik yat turları ve Kazdağı Jeep Safarileri ile dağ ve deniz turizmini bir arada sunabilen nadir beldelerden birisidir.

Akçay’dan karşı kıyıları seyrederken insan yüzerek birkaç saatte varabileceği duygusuna kapıldığı komşusu Midilli Adası bulunmaktadır. Türk-Yunan dostluğunun pekişmesi ve ortak kültürün paylaşılması adına Akçay Deniz Hudut Kapısı 2005 yılında hizmete girmiştir. Bu gelişme ekonomik ve kültürel açıdan Akçay’ın gelişimine olumlu yönde katkılar sağlamaktadır.
Denize açılan panoramayı seyreden çay bahçeleri, restaurantlar (balık ve deniz ürünleri, kebap, pide, zeytinyağlı ev yemekleri), kafe, bar ve diskolar Akçay’ın en renkli yüzünü oluşturmaktadırlar.

Turizm açısından büyük önem taşıyan Akçay’da yaz mevsimi boyunca akşamları Akçay’ın kalbi kordonda atar. Kordon boyunca el yapımı ürünlerin satıldığı sergileri görebilirsiniz.

Akçay’ın merkezindeki Cumhuriyet Meydan’ın da Kazdağları’nın Sarıkız Efsanesini betimleyen Sarıkız Heykelin önünde ki havuz, İtalya’da ki Aşk Çeşmesini andırıyor.

 

Bölgemizdeki en önemli efsanelerden biri olarak çıkan karşımıza çıkan Sarıkız Efsanesi şöyledir;

Rivayete göre bir zamanlar, Güre köyünde yaşayan Cılbak Baba adında bir adam ve kızı varmış. Baba sürülerini otlatırken kızının canı sıkılmasın diye ona da bir miktar kaz alıp, dağları birlikte çıkıp dönerlermiş. Bir vakit sonra Cılbak Baba, hacca gider ve giderken de kızını bir aileye emanet etmiş.

Sarıkız bu arada çok alımlı bir genç kız olmuştur. Köyün delikanlıları onunla evlenmek için bir yarış halindedir. Ama; Sarıkız hiç birine yüz vermez. Buna katlamayan delikanlılar Sarıkız’ın namusu hakkıanda olmadık dedikodular yaparlar. Bu dedikodular Hac’tan dönen Cılbak Baba’nın kulağına kadar gelir.

Hakkında kötü sözler söylenen kızını öldürmek niyetiyle dağa çıkarır. Dağ yolunda kızına hakaret edenler olur. Köyün gençleri tarafından yumurta yağmuruna tutulur. Başından aşağı süzülen yumurta sarısından dolayı alay ederek Sarıkız derler. Geriye dönerek onlara yaptıklarının doğru olmadığını söyleyen Sarıkız, "Köye; suyunuz soğuk, kızınız kavruk olsun" diye beddua eder. Sarıkız babası ile birlikte şimdi kendi adıyla anılan tepeye çıkar. Baba abdest almak için kızından su ister. Kızının iki kez kendisine verdiği suyun tuzlu olması üzerine, bu defa Sarıkız'dan tatlı su ister. Suyu anında vermemesinden şüphelenen baba, tuzlu suyu niçin verdiğini sorar. Kız da "Acele ettiğin için denizden alıverdim babacığım" yanıtını verir. Böylece ermiş-liğine inanan baba mahcup olur.

Kızını öldürmekten vazgeçen baba af diler, o anda dağın üzerine simsiyah bir bulut çöker. Dağdaki çobanlar bulut kalktıktan sonra geldiklerinde kızı bir tepede (Sarıkız Tepesi) babasını da 10 km uzaklıktaki bir başka tepede (Baba Dağ)’da ölü olarak bulurlar! Halk baba ve kızı öldükleri yerde gömüp türbelerini çevirirler.

Günümüze kadar gelen bu efsane nedeniyle her ağustos ayının 15 nde Sarıkız ve babası adına yöre halkı kurbanlar keser ve Sarıkız Şenlikleri düzenlenmektedirler.


"ALINTI METİNDİR"